CUŚ dla powiatu bełchatowskiego

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO 

W RAMACH REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO NA LATA 2014-2020

 


 
Warsztaty kulinarneW kuchni Klubu Seniora odbyły się warsztaty kulinarne, które były kontynuacją wykładu z dietetykiem - tym razem w ujęciu praktycznym.
Uczestnicy przygotowali potrawy według przepisów i wskazówek dietetyka, których udzielił im w poniedziałek 21.09.2020 roku.
Nasi Seniorzy, doskonale wiedzą już, iż z biegiem lat organizm pracuje wolniej a zachodzące zmiany dotykają także układu pokarmowego. W wieku dojrzałym trudniej jest trawić pokarm a składniki odżywcze są gorzej przyswajane.
Dobór właściwej diety jest, więc niezwykle ważny.
Nieodpowiednia dieta może skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego i niedoborem składników odżywczych. Szczególne istotne jest więc właściwe odżywianie- dostosowane do indywidualnych potrzeb Seniorów.
A oto najważniejsze zasady żywieniowe dla Seniora:
  • Częste zjadanie posiłków (4-5 małych porcji)
  • Ograniczenie spożywania soli kuchennej
  • Unikanie potraw ciężkostrawnych
  • Gotowanie zamiast smażenia
  • Urozmaicanie smaku
  • Zdrowe przekąski
Tak, więc wszyscy pamiętajmy :
"Optymalne żywienie jest medycyną jutra" dr Linus Pauling
 
Warsztaty kulinarne
 
Warsztaty kulinarne
 
Warsztaty kulinarne

 

Realizator projektu:Przystań Logoo

Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Osób Niepełnosprawnych PRZYSTAŃ
ul. Żeromskiego 1, 97-400 Bełchatów tel. 516045260,
e-mail: biuro@przystan.belchatow.pl